Våga vara olika, våga kontraster

För sista gången i serien om aktuella trender att ha koll på möter vi inredare och möbelformgivare Josefin Wahlström. Läs Josefins tankar bakom trenden och trappmiljön ”ljust och mörkt” som hon tagit fram tillsammans med oss på Snickarlaget.

Vår trappmodell Balk i svart och ek.

Hej Josefin, vad tänker du om trenden som du valt att kalla ”Ljust och mörkt”?

Moodboard - ljust och mörkt

Kontrast är ett nyckelord. Det finns flera sätt att skapa det. Givetvis genom att blanda ljust med mörkt, men också med hjälp av till exempel mjuka och hårda texturer eller blanka och matta ytor. Trä är som vi pratat om tidigare i den här serien en stor trend. Jag tycker inte att man behöver vara rädd för att blanda olika träslag. Det skapar också kontrast. Blanda gärna också olika stilar för att skapa dynamik och spännande kontraster.

Vad är dina tankar med trappmiljön du tagit fram tillsammans med Snickarlaget och vad vill du särskilt lyfta fram?

Vi har utgått ifrån trappan Balk som formgivaren Stina Sandwall tagit fram åt Snickarlaget. Det är en modern trappa helt tillverkad i trä. Eftersom stegen är monterade på en mittbalk skapas ett luftigt och svävande intryck. Som kontrast låter jag fåtöljen gå ända ner till golvet och jag använder en stor och fluffig matta som bas i möblemanget.

I miljön har jag blandat det moderna och lite lyxigare med det något äldre och mer vintage. Framförallt genom valet av möbler. Jag tänker generellt att träval gärna får kännas retro eller vintage – som kontrast till annan mer modern inredning. Färgmässigt använder jag kallare färger som jag blandar med varma texturer. Det skapar en lyxig känsla. Jag har också inrett med en tavla med många färger som man kan välja att plocka in i husets övriga interiör.

Jag har heller inte valt ett slätstickat tyg på fåtöljen utan vill få in volym på tyget i kontrast till det stora glaspartiet. I en annan miljö kunde kontrasten istället varit mot blank metall – istället, för som här, glas.

Till sist, vad är ditt tips för att få till stilen?

Det finns många sätt att skapa kontrast. Ett sätt, som också är hållbart, är att behålla arvegods och stoppa in dom hemmet. Försök hitta en plats för äldre möbler istället för att göra dig av med dom. Vad som är äldre möbler är också olika. Det kan likaväl vara något från 70- eller 80-talet som en designklassiker från 50-talet eller en byrå från ett tidigare sekel. Sammanhanget bestämmer vad som är retro!

Material är som jag pratat om förstås viktigt för att skapa kontrast. Använd som sagt trä och skapa kontrast med struktur på mattor och tyger. Eller fina stenmaterial eller lackade ytor i kontrast till en ullmatta.

Ett enkelt sätt är också förstås att skapa kontrast med hjälp av färger. Allt behöver inte vara vitt utan man kan gå ifrån det vita lite för att få en kontrast. Det kan räcka med att som på bilden välja en vit som går lite mot det blå. Försök också få in en färg och låt den komma tillbaks. Det viktigaste – börja testa. Och våga!