Älska det gamla, omfamna det nya

Vi lyssnar in inredaren och möbelformgivaren Josefin Wahlström och hennes tankar bakom trenden och trappmiljön ”Hållbar” som Josefin tagit fram tillsammans med oss på Snickarlaget.

Trappmodell Opera täckmålad i blått i herrgårdsmiljö

Hej Josefin, vad tänker du om trenden som du valt att kalla ”Hållbar”?

Moodboard för trenden hållbar

Givetvis kan det finnas en motsägelse mellan trender och hållbarhet. Men det hållbara för mig är att man tittar tillbaks mot det som varit och sedan skapar nytt med hållbar och modern funktion som ska hålla i många år. Ofta gillar man en viss stil och då ska man inreda i den andan och försöka återskapa tidsepoken. Ibland kallar man denna trend också för framtidsretro.

Även om man av olika anledningar gör om sitt hem – det kan vara mer eller mindre – så ska man inte plocka bort all sin historia. Under en period skulle man plocka bort allt gammalt. Det är inte hållbart! Idag försöker vi istället se hur vi kan använda gamla saker som ofta har ett affektionsvärde. Det är hållbart på riktigt.

Vad är dina tankar med trappmiljön du tagit fram tillsammans med Snickarlaget och vad vill du särskilt lyfta fram?

Trappan vi utgått ifrån i miljön är Opera – en klassisk trätrappa med en tidlös design. Trä är i sig självt hållbart och en viktig trend idag. Precis som övriga snickerier har jag valt att måla in trappan, vilket förstärker stilen. Det som sliter på en trappa är planstegen och de är istället klarlackade för att behålla träets naturliga färg och textur. Samma sak gäller för handledarna. Trappan blir därmed enklare att underhålla och mer hållbar i längden.

Jag har valt lite mer murriga färger som rött och blått och låtit den blå färgen dominera. Om man inte vill ha en dominerande färg kan man istället jobba med detaljer och till exempel plocka upp den blå färgen i en lampa eller matta. Rött och blått är kontraster, men använder man färgerna rätt blir balansen bra. Man kan också smyga in andra färger. Varför inte byta ut buketten till något orange och därmed få det lite mer eldigt! Annars är just grundfärger en trend vi ser allt mer av nu.

Detaljer är viktigt för helheten. Kapphängaren i miljön är retro och passar huset. Valet av koppar och blockstegets utformning förstärker också trävillans sekelskiftskaraktär. När du kliver in här om 100 år kommer miljön kännas lika aktuell som idag.

Till sist, vad är ditt tips för att få till stilen?

Trendmässigt ser vi att det är mycket lister och paneler, gärna inmålade. Och så förstås mycket snickerier. Vi eftersträvar också renare material som är enklare att underhålla. Inte blandmaterial eller limmade textiler. Det ska vara enkelt att ta bort och laga. Vi vill så nära naturmaterialet som möjligt. Trä förstås, men också till exempel ullmattor.

Var heller inte rädd för att våga med tapeter. Tapetsera gärna hela rum. Och välj mönster. Varför inte ett naturmönster som förstärker stilen. När du väljer tapet, välj heller inte en med för mycket plast och yta.

Genom att också välja en viss trappa kan du effektivt sätta en stil. Trappan är en viktig möbel som man lätt glömmer bort. Gör inte trappan för enkel utan se till att den passar in i stilen. Våga dra på. Var inte för mjäkig!