Ett hem att andas och leva i

Vi träffar återigen inredaren och möbelformgivaren Josefin Wahlström och lyssnar in hennes tankar bakom trenden och trappmiljön ”Naturmaterial och texturer”. En trappmiljö hon tagit fram tillsammans med oss på Snickarlaget.

Trappmodell Rock i inredning av Josefine Wahlström

Hej Josefin, vad tänker du om trenden som du valt att kalla ”Naturmaterial och texturer”?

Moodboard Naturmaterial

Jag tänker att det handlar mycket om att skapa en inredning som talar till sinnena. Många lever ett stressigt liv och försöker få ihop kalendern med jobb och skjutsningar till olika aktiviteter. Målet med att inreda med naturmaterial och texturer är att skapa en mjuk och varm känsla. En plats där man kan landa och ladda batterierna.

Vad är dina tankar med trappmiljön du tagit fram tillsammans med Snickarlaget och vad vill du särskilt lyfta fram?

Josefine Wahlström Moodboard

I trappmiljön använder vi oss av trappmodellen Rock. Det är en modern trappa med raka linjer som passar i det moderna hemmet. Stilen och känslan är neutral och ton-i-ton där färger och saker flyter ihop. Vi har till exempel lackade spjälor, men också greppspår i handledaren för en något mjukare känsla. Inget i miljön stör egentligen ögat.

Nu är detta en miljö med ett hemmakontor, men om det hade varit ett annat rum så hade man kanske även lagt mattan i samma rosa färg. Det är färgen som är grejen!

Till sist, vad är ditt tips för att få till stilen?

För att skapa en harmonisk miljö med hjälp av naturmaterial och texturer bör man vara lite försiktig med kontraster och istället göra saker ton i ton med mjukare övergångar. Till exempel kan du låta snickerier och vägg gå ton i ton och inte med exakt samma kulörer – låt den ena kulören vara mörkare, den andra ljusare. Det finns förstås många naturmaterial att använda sig av men speciellt trä är gångbart. Låt träet få vara trä! Ek eller ask. Det ska synas att det är trä.

Färgmässigt använd gärna mer pastelliga färger. Viktigt att tänka på är att pasteller klarar sig inte själva utan man måste ha något som så att säga ”trycker till det”. Vill man vara vågad kan man i någon detalj gå mot de röda tonerna – till exempel knallig hallonrosa. Eller varför inte en orange dalahäst!

Skapar du en miljö som är varm och lugn är det viktigt att du någonstans i ditt hem skapar lite energi med hjälp av en starkare färg. Du väljer själv var du lägger den energin. Ska det vara i hallen direkt när du kommer innanför dörren eller i ett annat rum längre in i huset? Försök hitta någonstans i ditt hem där du ökar energin med någon färg.