Vanliga frågor & svar

Här hittar du några vanliga frågor och svar. Hittar du inte det du söker efter är du välkommen att kontakta oss.

Om SnickarLaget

Använder ni hållbara material?

Råvaran är förnybar och vi återanvänder spillmaterial från fabriken till produktion av fjärrvärme. Vi arbetar kontinuerligt med energieffektivisering och strategiska inköp för att minska vår miljöpåverkan. De färger och lasyrer vi använder är miljövänliga och uppfyller Svanen godkännande för småhus. Detsamma gäller de lim vi väljer att använda.

 

Vad gäller för leverans- och köpvillkor?

Alla produkter tillverkas på beställning, anpassade efter kundens önskemål. Ritning med mått och utförande godkänns skriftligt av kunden före tillverkning.

För fullständiga leverans- och köpvillkor klicka här.

Var finns Snickarlaget?

Vi är en av landets och nordens ledande trapptillverkare med huvudkontor i Sävsjö, mitt på det småländska höglandet. Vi har också ett försäljningskontor i Göteborg. Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Allmänt

Viktiga saker att tänka på vid köp av trappa?

    1. Vid nybyggnation finns ofta en större valfrihet att kunna välja trapptyp och ge den det utrymme den kräver. Vid byte av trappa är man i stället mer begränsad när det gäller mått och får välja en trappa som passar i det hål som finns. Här hittar du mått på hur stor plats olika typer av trappor tar.
    2. Bestäm vilken stil ni vill att trappan ska ha. Ska den vara modern eller mer traditionell. Utgå ifrån den stil som fastigheten har i övrigt, då kommer trappa smälta in och intrycket höjs både på trappan och rummen som helhet.
    3. Nästa steg är att välja material, träslag, stål, glas olika ytbehandlingar osv. Låt dig inspireras på till exempel pintrest och kika i vårt galleri (länk) för nya idéer och tankar. Oavsett vad du kommer fram till så kan vi lösa det mesta.
    4. Snåla inte med detaljerna, det som gör det lilla extra, det kan vara belysning, ett blocksteg eller någon annan detalj som lyfter känslan på hela trappan. Trappan är en möbel som används varje dag och som ska förgylla ditt hem i många, många år framöver. En soffa eller ett bord byts ut med jämna mellanrum men trappan står där den står år efter år efter år.

Tillverkar ni bara de modeller som finns att se på hemsidan?

Vi är en modern och flexibel trapptillverkare som strävar efter att alltid hjälpa våra kunder till den trappa de önskar. Om du som kund önskar något utöver vårt standardsortiment försöker vi lösa det. Det kan vara i fråga om utseende, form eller olika tillval. Ofta utgår vi från någon av våra många trappmodeller som vi sedan specialanpassar efter dina önskemål.

Hur högt ska en ledstång sitta?

En handledare eller ledstång som det också kallas ska sitta 90 cm från plansteget, detta för att ge en naturlig position som gör att den är bekväm att greppa.

I en del offentliga byggnader så som förskolor bör det finnas dubbla handledare, en på 90 cm och en för barn på 60 cm från plansteget.

Vilka delar består en trappa av?

Trappans olika delarPå bilden ser du de vanligaste delarna i en trappa, om du vill veta mer har vi samlat det i ett blogginlägg som heter trappans olika delar.

Hur många spjälor har ni att välja mellan?

Numrerade räckesspjälor Spjälor kommer i många olika utseenden, material och ytbehandlingar. De flesta tillverkas i trä men vi har även spjälor i rostfritt.  De allra flesta av våra kunder hittar det dem söker i vårt breda utbud av standardspjälor. Spjälor finns med både rund och kvadratisk anslutning till överliggaren. Skulle du inte hitta det du söker kan vi såklart specialtillverka den spjälan du vill ha.

 

Alla våra spjälor kan ytbehandlas med valfri kulör vilket gör att du har möjlighet att sätta din egen prägel på trappräcket.

Gör ni trappor för utomhusbruk?

Vi tillverkar trappor även för utomhusbruk. Om det gäller trätrappor tillverkar vi dem i lärk men vi erbjuder även ståltrappor.

Hur stor plats tar en trappa?

Hur stor plats en trappa tar beror på hur många trappsteg du behöver samt vilken trapptyp du väljer. Vi har tagit fram tabeller på de olika trapptyperna och vilken plats det tar så att du kan mäta och se vilken trapptyp som passar bäst i ditt fall.

Tabeller till de olika trapptyperna.

Hur bygger man förvaring under trappan?

Garderob under trappaFör den händige finns olika lösningar på hur man skapar förvaring under trappan. Man kan bygga en vägg utmed vangen och sätta en dörr på ex. kortsidan. Då får du walk-in closet som du kan inreda med förvaringslösningar helt efter tycke och smak.

 

När du köper en ny trappa av oss har vi färdiga förvaringslösningar med garderober som kan anpassas efter just din trappa och dina behov. Här kan du läsa mer om våra garderobslösningar.

 

För att få mer inspiration kan du gå till vår Pinterest och se olika lösningar.

 

Hur lång leveranstid är det på en trappa?

Vi tillverkar våra trappor efter dina önskemål. Leveranstiden för trätrappor är normalt fyra till sex arbetsveckor medan leveranstiden för stål-, spiral- och designtrappor är normalt sex till åtta arbetsveckor.

Kan ni matcha färgen på trappan mot mitt golv?

Vi har ett eget måleri vilket gör att vi har alla möjligheter för att färgmatcha din nya trappa mot ett befintligt golv. Här kan du läsa mer om färgmatchning.

Måste man ha handledare i trappan?

Ja, enligt Boverkets regler måste man ha en handledare i trappor. Om man inte har det går fastigheten inte igenom en slutbesiktning.

Öppen eller tät trappa, vad är bäst?

Ibland passar det med en öppnare känsla och ibland vill man hellre använda täckta steg oftast för att man gillar den designen. Det kan också bero på att man vill välja till en garderobslösning under sin trappa eller att man helt enkelt vill gömma det som är under trappan.

Det man måste tänka på med öppna steg är att man i de flesta fall behöver barnskydd på underkanten av planstegen alternativt att man väljer L-formade steg.

Vad är ett vilplan?

L-trappa med vilplan i ekVilplan är den avsats som ibland finns i trappor. Det är vanligast förekommande i L-och U-trappor men i offentliga byggnader förekommer det även i raka trappor.

Det finns rekommendationer när det gäller vilplan, som att om en trappa har fler än 18 steg bör det finnas ett vilplan.

Vad kostar en ny trappa?

Vad en trappa kostar beror på många olika faktorer så som form, materialval, design, storlek, hur det ser ut runt omkring, vem gör montaget osv osv. Därför är det omöjligt att säga vad en ny trappa kostar.

Hör av dig till oss så hjälper vi dig ta fram en offert på en trappa, så som du vill ha den.

Vilka former kan en trappa ha?

Det finns egentligen ingen begränsning i hur en trappa kan se ut men standardformer fungerar i de allra flesta fall. Våra kunders vanligaste former är:

    • Rak trappa
    • L-trappa
    • L-trappa med vilplan
    • U-trappa
    • U-trappa med vilplan
    • Spiraltrappa

Men vi tillverkar såklart även T-trappor, S-trappor osv. när det är det som passar bäst för kunden.

Vilka ytbehandlingar erbjuder ni?

Vårt eget måleri gör att vi kan erbjuda dig som kund hela spektret av ytbehandlingar. Oavsett om du vill ha lack, olja, lasyr, bets eller täckmålat i valfri kulör så finns inget hinder.

Vi kan även färgmatcha din trappa mot ett befintligt golv. Här kan du läsa mer om det.