Välj rätt träslag i trappan

Vad är egentligen rätt träslag i trappan? Ja, det beror precis på vilken känsla du vill få fram.

Olika träslag

Vi på Snickarlaget arbetar med en rad olika träslag när vi tillverkar våra trappor. Det ger dig som kund en stor valfrihet så att din nya trappa blir precis så som du tänkt dig.

I detta blogginlägg tänkte vi gå igenom de vanligaste träslagen vi arbetar med och vad de har för egenskaper.

Träprov Furu klarlack

Furu

Kommer från tall som är ett av de vanligaste trädslagen i Sverige. Furu är ett ljust trä, ofta med inslag av kvistar, som i rätt miljö blir väldigt snyggt. Kika bara in denna fina trappa.

Träprov Ek klarlack

Ek

Ek, en klassiker som är ett av det vanligaste alternativen bland våra kunder. Ek är ett tryggt val på det sättet att det är ett träslag med lite inslag av kvist i en mellanton, varken ljust eller mörkt vilket gör att det nästan aldrig är helt ute rent trendmässigt.

Ek är ett hårt träslag vilket gör att det är tåligt mot stötar.

Träprov Ask klarlack

Ask

Asken är ett i grunden ljust träslag med tydliga årsringar. Även detta är ett tungt och hårt virke som därför lämpar sig bra till trappor.

Träprov Valnöt klarlack

Valnöt

Ett mörkt träslag där färgen varierar från ljust gråbrun till chokladbrun och över till mörk rödbrun. Även ådringen kan variera från lugn till starkt mönstrad. Valnöt är ett medelhårt träslag som ger en fin ytfinish.

Rent prismässigt är valnöt ett av de mer exklusiva träslagen.

Träprov Bok klarlack

Bok

Bok är ett träslag som är lite rödaktig i tonen. Hos oss används bok främst till täckmålade trappor då dess egenskaper gör målningen väldigt slät och fin.

Träprov Lönn klarlack

Lönn

Lönn är ett ljust nästan benvitt träslag med inslag rödbrun ton. Hos lönn använder man splitveden, den yttre delen av trädet, och inte kärnveden som i de allra flesta fall. Lönn är mycket hårt och därför tåligt mot slag och repor.

Ett större urval

Ytbehandling träslag

Vi arbetar naturligtvis med andra träslag också så som björk, körsbär, douglas gran eller merbau så oavsett vilket uttryck du vill att din trappa ska ge har vi förutsättningarna att lösa det.

Genom vårt eget måleri har vi också möjlighet att ytbehandla de olika träslagen med både, lack, olja, täckfärg eller olika betsningar för att till exempel färgmatcha mot ett golv.