Trappor – så tänker arkitekten

Trappan är idag en viktig inredningsdetalj i hemmet, rätt utformad ett smycke. Vi har träffat Frida Andersson, chefsarkitekt på Myresjöhus, för att lyssna in hennes tankar kring trappan – från form till funktion.

Frida Anderson Chefsarkitekt, Myresjöhus

Detaljerna gör helheten

Inbyggd trappa

För en del är trappan kanske främst ett hjälpmedel för att ta sig mellan våningar, medan den för andra är en möjlighet till att sätta en personlig husprägel. På Myresjöhus Växjökontor möter vi företagets chefsarkitekt Frida Andersson och pratar om trappans ökande betydelse för hemmet.

– Idag är vi konsumenter mer detaljfokuserade än tidigare. Och medvetna. Vi är pålästa och vet vad vi vill ha. Det gäller även för trappan. Den blir allt viktigare för hemmet och för designuttrycket, säger Frida och fortsätter:

– Vi ser nu trender med mer kulörer i hemmet. Varför inte bygga in trappan och måla den med en kulör som sticker ut? Det blir en häftig, och kul, detalj i de flesta hem.

Glöm inte trappan

Trappa i husmodellen Morgondagg

När man bygger ett hus finns det ofta en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. Frida tycker att det ofta är bättre att satsa lite extra på det exteriöra, för att sedan efterhand bygga på invändigt. Det exteriöra är själva skalet och det är svårt att ändra på, menar hon.

– Du kan till exempel göra ett enklare badrum för att senare byta till kakel. Eller efter tid addera en stenbänksskiva till köket. De fasta delarna, exteriören och volymen är viktiga att ha med från början.

Trappan är en fast möbel som inte byts ut, som till exempel ett kök eller badrum. Så ha med den tidigt i husprocessen, tipsar Frida.

– Fundera först på trappans placering. Vart i huset vill du ta dig upp, eller ner, till nästa våning – i entrén eller från husets mer gemensamma delar? Tänk även funktion, och tänk praktiskt. En trappa vid ett klinkergolv kan betyda att du får med dig smutsen upp till övervåningen. En trappa kan också på ett smart sätt agera rumsdelare. Som i vårt moderna tvåplanshus Morgondagg.

Trappvalet, det är ditt

Rak trappa

Det finns förstås en rad olika val att göra när det kommer till trappan, menar Frida. Ska trappan ta för sig – och vara öppen – eller vill du ha förvaring under – om utrymmena är begränsade? Vilken form vill du ha på din trappa, och vad passar huset? Rak, L och U är tre av de vanligaste formerna på en trappa. Räcke, ytbehandling och inte minst färg är andra självklara trappval.

– Varför inte färgmatcha trappan mot husets golv och låt trappan vara med och sätta stilen för huset, säger Frida och avslutar med sina tankar kring design i stort.

– Bra design är design som är hållbar, över tid. Jag tycker också att design blir intressant när det som är signifikativt för respektive tidsepok lyser igenom och inte döljs – tidstypiskt. Det gäller förstås även för trappan.