När det gamla möter det nya

I Gamlestaden, den äldsta delen av det vi idag kallar Göteborg, samsas vardagsliv med arbete. Kultur med service. Industrimiljöerna integreras allt mer med innerstaden och inom en inte allt för lång framtid förväntas invånarantalet fördubblas. På Gamlestadsvägen, i en anrik fabrikslokal knappt 10 minuter med spårvagn in till city, huserar sedan några år Nouryon. En gång i tiden Akzo Nobel. Idag ett ledande globalt företag inom specialkemi.

Vacker ektrappa hos Nouyron

Växtverk

Ektrappa i profil

Det är inte bara Göteborg och Gamlestaden som växer. Växer gör även Nouryon. När företaget behövde utöka sina lokaler föddes också behovet av ny trappa för en snabbare och mer lättillgänglig passage till det övre lunchrummet. Den gamla spiraltrappan mitt i det nya öppna kontorslandskapet hade gjort sitt.

Byggbolaget Vestia, med projektledare Josef Magnusson i spetsen, fick uppdraget av hyresvärden Castellum att lokalanpassa Nouryons nya utrymmen. Snickarlaget, och utesäljare Johan Fagerström, hittade Josef på nätet. Johan fick ta del av det underlag som Anette Pettersson på arkitektbyrån Liljewall i Göteborg tagit fram, för att därefter lämna offert på Nouryons nya trappa.

Från en rak trappa till en U-trappa

Kvadratiska kontrastmarkeringar

Ursprungstrappan Annette ritade var en rak trappa. Efter samtal mellan byggare och arkitekt ändrades trappans utförande till en U-trappa. En justering som sparade såväl projektpengar som tid i och med att man slapp nya håltagningar och gjutningar. Trots byggtekniska ändringar så bevarades formspråk och arkitektens idé. Inget ovanligt menar Johan:

– Det blir ofta några vändor fram och tillbaks som slutar i en kompromiss där form och funktion möts. Första skissen fick jag av Josef strax innan julen 2021. En månad senare hade vi en överenskommelse och ett slutgiltigt förslag på bordet, säger Johan och fortsätter:

– Som säljare är det viktigt att vara lyhörd för kunden och dennes önskemål. Det ska vara smidigt att ha att göra med oss på Snickarlaget. Trappan är ofta en stor investering – ofta specialtillverkad. Du kan inte ångra dig när du väl tryckt på knappen. Allt måste gå rätt!

Ett träsmycke utöver det vanliga

Handledare i ek

Grundmodellen till Nouryons trappa är Snickarlagets trappmodell Glas Free – en modern trätrappa med glasräcke. Trappan, som är i fingerskarvad ek och i mattlackat utförande, har ett antal specialanpassningar. Inte minst en täckt undersida helt i trä och sammanhängande handledare i ek som går ner i golv, vilket skapat ett unikt formspråk. Första steget har dessutom kvadratiska kontrastmarkeringar, något som kräver högre precision än traditionella cirkulära markeringar.

På övre plan, runtomkring trappan, återfinns tjocka brandglas. Här fanns det behov av samverkan mellan projektets olika intressenter, inte minst med leverantören av brandglasen, för att bland annat få till den övre handledaren på bästa sätt.

– På Snickarlaget har vi stor erfarenhet av att projektera tillsammans med byggare och andra entreprenörer. Vi ville att glaset från trappan skulle fortsätta upp på byggelementet framför dörren på den övre våningen. Även handledaren skulle man kunna följa hela vägen från det att man kliver på trappan tills man stänger dörren efter sig på väg in i lunchrummet. Det krävde en bra dialog mellan alla inblandade, säger Johan och avslutar:

– Trappan levererades sista veckan i maj 2022. En vecka senare monterades trappan på plats i Gamlestaden. Det var ett kul projekt och jag tycker så här i backspegeln att vi lyckades bra tillsammans med att leverera en vacker och stilsäker, men också funktionell, trappa.