Säg det med en trappa – konsten att inreda stilsäkert

Möt Josefine Wahlström, frilansande inredare och möbelformgivare som tillsammans med oss på Snickarlaget tagit fram tre miljöer som fångar inredningstrenderna att ha koll på. Varje miljö och trend kommer under hösten presenteras på vår webbplats – tillsammans med Josefines tankar och tips för en lyckad inredning.

Josefine Wahlström - inredare och möbelformgivare

Hej Josefine! Kan du berätta lite om vem du är, vad du gör och vart du bor?

Jag heter Josefine Wahlström, är 46 år och bor i Forserum tillsammans med min man och våra två tonåringar. Jag är utbildad möbelformgivare och inredare på Beckmans i Stockholm. Sedan 2003 har jag arbetat som frilansande inredare. 2015 startade jag upp Wahlström Design AB där jag bland annat inreder kontorsmiljöer och formger möbler. Ibland går det också in i varandra. Det är inte ovanligt att jag formger en platsbyggd möbel till ett inredningsprojekt. Just nu arbetar jag även som kultursamordnare på Nässjö kommun.

När du inte arbetar, vad gör du helst då?

city vs nature

Jag håller gärna på med musik med min familj. Eller åker slalom! Jag gillar också att upptäcka saker och platser. Där jag bor har jag fem minuter till stationen och sedan Nässjö ett stopp bort. Därifrån når jag Berlin, Köpenhamn och Stockholm på några timmar. Går jag istället fem minuter åt andra från mitt hem är jag i skogen. På samma sätt som jag älskar att upptäcka saker och platser, älskar jag tystnaden och vilan i naturen.

När föddes ditt intresse för design, form och inredning?

För mig var mitt yrkesval inte självklart. Jag trodde länge att jag skulle bli lärare! Intresset att rita och skapa har dock alltid funnits där men det var först när jag var aupair i USA på gymnasiet som jag, tack vare min värdmamma, valde att läsa en inredningskurs på universitetet. Där och då såddes ett frö och när jag sedan kom hem till Sverige sökte jag in på en folkhögskola, med bild och form på programmet, innan jag därefter sökte mig till Beckmans.

Nu har du hjälpt Snickarlaget att ta fram trappmiljöer som fångar några av dagens trender. Vad är din egna relation till trappor?

Josefine Wahlström skapar en moodboard

När jag var barn låg jag ofta under familjens trappa och sov. Dels för att vi hade en värmefläkt under trappan, dels för att det var mysigt. Det blev min egna lilla hörna och trygga plats. Jag lärde mig tidigt att en trappa kan vara mer än bara en trappa. Den kan ha fler funktioner! Det ser man också i en av trappmiljöerna där jag inrett ett hemmakontor under trappan.

Vad ska man tänka på när man väljer en trappa till ett hem?

En trappa tar ofta plats, är i centrum och ska vara med i många år. Därför ska den uttrycka den du är och passa stilen du vill ha. Jag tycker att många istället väljer en för enkel trappa eller låter sin gamla trappa vara kvar vid en renovering. Man är noga med stilen i övrigt, men glömmer trappan.

Våga ta i lite och tryck till med trappan! Hitta i alla fall en detalj som sticker ut och passar med stilen – vare sig det är ett mjukt blocksteg eller svarvade detaljer. Fundera också på vad det gör med upplevelsen och med rummet om du till exempel väljer en L-trappa eller en rak trappa. Väljer du Snickarlaget som trappleverantör finns det oändliga möjligheter och något för alla smaker och stilar.

Till sist, kan du ge några tips att tänka på när man ska inreda hemma?

Leta inspiration på pinterest

Grotta ner dig i den stilen du gillar. Googla. Leta bilder. Sök på Pinterest. Och gör det tillsammans med den du bor med. Spara ner er inspiration och prata om vad ni gillar – och inte gillar. Tar ni er tiden och går igenom alla frågor innan ett inredningsprojekt så blir det ett bra slutresultat.

Jag tänker också att en nyckel till bra design är gå på det du helt enkelt gillar och blir kär i – oavsett vad grannen tycker. Då blir det oftast bra! Själv har jag en orange designlampa som jag älskar och som följt mig och familjen genom åren och genom livet.

Ett annat tips är att titta på vad du har på dig för kläder. Det är ändå något du troligen tycker om. Och det är en bra början! Om du skulle inredda ett rum utifrån din klädstil – hur hade rummet sett ut då?

I nästa blogginlägg kommer Josefine att berätta mer om trenden ”Hållbar” och vi kommer att få se en trappmiljö med Snickarlagets trappmodell Opera i fokus.