Spjälan sätter tonen

När man ser på en trappa kan det ibland vara svårt att sätta fingret på vad det är som skapar stilen och känslan som man gillar eller för den delen inte gillar. Det är såklart mycket som påverkar vilken känsla och uttryck en trappa ger men en av de delar som gör störst inverkan på känslan är spjälorna eller räckesståndarna som det också kallas.

Modern ektrappa

Modern inomhustrappa

Trätrappa Glas Free

Om man är ute efter ett minimalistiskt och modernt uttryck får man det enklast genom en tunn, rak spjäla. Den runda spjälan monteras iborrad i vang eller direkt i plansteget om man valt en underliggande vang. Exempel på detta hittar du bland annat på våra modeller Pop, Funk och Rock där en rund stål- eller träspjäla används. Andra sätta att skapa en minimalistisk känsla kan vara att inte alls använda sig av spjälor utan istället använda sig av glas vilket du kan se exempel på i våra modeller Pop Glas och Glas Free.

Traditionellt eller klassisk elegans

Snickarlaget, Classic trätrappa

Om man är ute efter ett mer traditionellt uttryck används ofta rektangulära spjälor som kan monteras utanpå vangen eller stående ovanpå. Detta kan du titta närmare på om du kikar in våra modeller Jazz och Soul.

Är man istället ute efter ett mer klassiskt uttryck rekommenderar vi att man väljer en kvadratisk spjäla som har frästa spår eller en svarvad spjäla. Det ger ett mer påkostat intryck och för tankarna till dåtidens rejäla, finsnickrade trappor och passar perfekt i hus där man vill att trappan ska ta plats och synas. Våra modeller Classic och Opera är två exempel på det.

Olika spjälor ger stor valfrihet

Våra standardspjälor

Vi har många olika spjälor att välja mellan som i sin tur kan anpassas i färg efter kundens önskemål. Även placeringen av spjälorna kan anpassas och på så vis skapa nya och spännande uttryck. Möjligheterna och valfriheten är alltså stor så oavsett vilken känsla du vill att din trappa ska ge kan vi hjälpa dig till rätt lösning.