Renovera eller köpa ny trappa?

När det är dags att förnya trappan i ditt hem står du inför ett viktigt beslut: Renovera den befintliga trappan eller investera i en helt ny? I denna bloggpost kommer vi att utforska för- och nackdelarna med båda alternativen för att hjälpa dig fatta rätt beslut för att ge ditt hem den önskade uppgraderingen.

Vitlackerad Classic trappa med stolphattar

Det finns fyra olika aspekter att ta hänsyn till när behovet av att uppgradera eller byta trappa uppstår.

1. Trappans funktionalitet

Om behovet av att ändra din trappa beror på bristande funktion är valet enkelt, då är det en ny trappa som är bästa alternativet. Det kan vara att trappan helt enkelt är gammal, den knarrar mycket och känns inte helt säker. Oftast beror dock bristande funktion på att man antingen gjort om planlösningen i huset eller att den befintliga trappan känns brant. Oavsett finns det ofta möjlighet till att sätta in en bättre och mer användarvänlig trappa idag. Om den ändrade planlösningen gett en större yta möjliggör det andra former på trappan, man kan till exempel gå från en rak trappa till en L- eller U-trappa med vilplan.

2. Designmöjligheter

Äldre renoverad trappa med matta

Om du har en trappa och vill behålla dess charm och/eller eventuellt ge den en modernare touch är renovering det självklara valet. Detta är vanligast i äldre fastigheter där trappan har en historisk eller sentimental betydelse. Det vanligaste skälet till att man vill renovera eller byta trappa är dock att den befintliga trappans utseende inte känns estetiskt tilltalande längre. Man tycker helt enkelt inte att den befintliga trappan passar in i husets övriga stil.

Här går det göra en hel del med den känsla som en befintlig trappa ger. Man kan slipa trappan och måla den i en annan kulör, man kan köpa nya plansteg i ett annat material och på det sättet förnya trappan. Det går även att köpa ett nytt trappräcke om man vill att trappan ska få ett större lyft.

Om man väljer att köpa en ny trappa är valmöjligheterna såklart oändligt mycket större. Oavsett om du drömmer om en trätrappa i klassisk stil eller en modern trappa med glasräcke, finns det otaliga alternativ att utforska och skräddarsy efter dina estetiska visioner. Det är inte bara funktionen av en trappa som är beroende av formen utan även utseendet påverkas. Genom att köpa en ny trappa finns möjligheten att välja en annan form än den som den befintliga trappan har.

3. Tids- och arbetsbesparingar

Slipa trappsteg

Renovering av en trappa ger dig möjlighet att behålla den grundläggande strukturen och samtidigt göra nödvändiga reparationer. Å andra sidan är renovering en mer arbetsintensiv process, särskilt om omfattande reparationer eller förändringar krävs. Att ta bort gamla ytskikt och applicera nya material kan vara tidskrävande och kräver noggrant arbete om slutresultatet ska bli bra.

Om man väljer att köpa en ny trappa med montage blir arbetet näst intill obefintligt. Installationen av en helt ny trappa är oftast en smidigare och snabbare process än många tror och går på 1-2 dagar. Genom att minimera arbetskraftsintensiva moment kan du njuta av din nya trappa snabbare och utan krångel.

4. Ekonomiskt fördelaktigt

Trätrappa i modell funk med vitlackerade vangar och stolpar.

Trots vanliga missuppfattningar kan prisskillnaden mellan att renovera och köpa en ny trappa vara förvånansvärt liten när du väger in arbetskostnader och material. Att investera i en ny trappa kan därmed vara en ekonomiskt fördelaktig lösning över tid.

Den upplevda känslan av en ny trappa håller i sig år efter år efter år medan en renoverad trappa av olika anledningar ganska snabbt kan upplevas gammal igen. Det kan bero på att man inte blev riktigt nöjd med målningen av vangarna eller hur passformen på de nya planstegen blev. Det kan också bero på att det egentligen är formen eller räcket man inte är nöjd med och då känns det för stunden bra med en ny färg etc. men ganska snart inser man att det inte var där skon klämde.

Att hitta rätt balans

När du står inför beslutet att renovera eller köpa nytt är det viktigt att hitta rätt balans för ditt behov och dina önskemål. Att köpa en ny trappa erbjuder överlägsen designflexibilitet, tids- och arbetsbesparingar. Å andra sidan kan renovering vara ett passande val om du värdesätter att behålla den befintliga karaktären och konstruktionen eller om du tror dig bli nöjd men en mindre uppgradering. Var noga med att väga för- och nackdelar för att fatta det mest välinformerade beslutet för att ge ditt hem den uppgradering det förtjänar.

Om du har några frågor eller funderingar finns vi på Snickarlaget här för dig. Slå oss en signal eller skicka oss ett mail så återkopplar vi så snart vi kan.