När är en spiraltrappa rätt val?

En spiraltrappa har helt klart sina fördelar och den främsta av dem är att den tar upp mindre plats än till exempel en vanlig rak- eller L-trappa.

Snickarlaget, Spiraltrappor

Att tänka på när man beställer en spiraltrappa

Spiraltrappa Nova med vitt räcke och trappsteg i ek

Det finns ett par saker man bör beakta innan man beställer en spiraltrappa.

  • Ska spiralformen gå åt höger eller vänster?
    Beroende på hur rummen ser ut på de olika våningsplanen behöver spiraltrappan anpassas så att det blir naturligt att både gå upp och ner för trappan.
  • Hur många trappsteg behövs?
    Det är höjdskillnaden mellan golven på de båda våningarna som avgör hur många steg som behövs i trappan. För att trappan ska vara behaglig att gå i strävar man efter en steghöjd mellan 170-200 mm.
  • Hur bred kan/behöver spiraltrappan vara?
    En av spiraltrappans nackdelar är att det är svårt, ibland till och med omöjligt, att flytta större föremål så som en säng eller soffa. Bredden på spiraltrappan kan såklart anpassas beroende på den plats som finns men av tekniska och praktiska skäl det finns både minimi- och max mått att anpassa sig till. För att trappan ska vara gångvänlig rekommenderar vi inte att göra en spiraltrappa under 1800 mm i diameter.

Design som passar in

Spiraltrappa Galaxy i miljö

När man säkerställt att en spiraltrappa är rätt alternativ börjar det roliga, att designa den.

Vi på Snickarlaget har tre olika grundmodeller att utgå ifrån – Nova, Satellite och Galaxy. Dessa tre kan sedan anpassas efter era önskemål både när det kommer till träslag, färger och olika räcken.

Vad passar i just ert fall; en modern design med mittpelare och räcke i rostfritt stål i kombination med trappsteg i ljust trä eller en mittpelare kompletterad med vang i böjlimmat trä. Ja, variationerna är många och valmöjligheterna stora.

Funderingar?

Om du har några frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Här hittar du våra kontaktuppgifter.