Handledare och överliggare

Vi kanske ska börja med att reda ut skillnaden på en handledare, eller ledstång som det också kallas, och en överliggare.

Handledare i ek returräcke
Kvadratisk handledare i ek

Funktionen är densamma, att öka säkerheten och komforten i trappan genom att den som går i trappan har något att hålla sig i. Handledare är den del som sitter fast i väggen med ett så kallat handledarbeslag. Överliggare å andra sidan är precis vad det låter som, den översta delen av trappräcket. Handledaren har allt som oftast samma profil som överliggaren detta för att skapa en harmoni i trappans estetiska uttryck.

Handledare och överliggare är en viktig del utav trappan, inte minst ur ett praktiskt- och säkerhetsperspektiv. Men det är också den del av trappan som vi vidrör mest med huden vilket också gör att den påverkar vilken känsla vi får när vi går i trappan.

Vilken profil passar dig?

Våra olika standardprofiler till handledare och överliggare

Här finns det många val att göra. Först och främst kanske vilken form den ska ha. Formen påverkar både det synliga intrycket av trappan, vilken stil trappan går i, men också känslan när man håller i den. Vi har ett brett utbud av handledarprofiler att välja mellan allt ifrån en traditionell rektangulär form till den mer pampiga omega formen eller kanske är det en modern och stram kvadratisk form som passar just dig.

Tack vare en modern fabrik och duktiga medarbetare har vi också möjlighet att tillverka kundanpassade handledare.

Fler valmöjligheter

Handledare i ek med ändböj

Det vanligaste är att en handledare börjar och slutar rakt. Man kan om man vill snygga till start och avslut på handledaren välja till ändböjar så att handledaren startar och avslutas mot vägg. Man kan även ha hörnböjar i svängda trappor för att få en sammanhängande handledare. Väljer man en rund handledare blir handledaren i dessa fall plansvängd, alltså att de följer formen på vangen. Väljer man en rak handledare blir det en gerad sammankoppling.

Vi har även ändknoppar till vår runda handledare om man vill få ett mer arbetat och klassiskt intryck.

Vill man höja intrycket av sin handledare ytterligare finns möjligheten att fälla in LED-belysning vilket skapar en väldigt fin effekt.

Materialval och ytbehandling

Förutom form är det materialval och ytbehandling som påverkar intrycket. Vi tillverkar handledare i de flesta träslag men kan även leverera handledare i stål. Handledare i stål används främst till trappor i offentliga utrymmen då det ofta upplevs hårt och kallt i hemmiljö. Dessa finns som rund Ø33 mm samt rektangulär 10×40 mm.

Genom vårt egna måleri kan vi erbjuda allt ifrån oljade och lackade handledare till täckmålade i valfri NSC-kulör eller färgmatchade mot exempelvis ett golv.

Bolla tankar med oss

Om du har några frågor om trappor är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi älskar att prata detaljer i trappors utformning och är gärna ett bollplank till dina idéer.