Trätrappan mitt i polkagrisstadens hjärta

I Gränna, mest känt för sina randiga godispinnar, fann Therese och Max Boldt sitt drömhus. Med Vättern ett stenkast bort, och med kullerstensgator och gamla trähus runt knuten, är det inte svårt att förstå deras val att byta Stockholm mot smultronstället fyra mil norr om Jönköping.

Paret Boldt
Henrik på Thermobyggen

”Jag har mina rötter i Jönköping men att vi hamnade i Gränna var lite av en slump. Vi sökte framför allt ett projekt men vi sökte också någonstans lugnet utanför storstan”, säger Therese medan maken Max instämmer.

Therese och Max Boldt hittade huset i Gränna i samband med ett besök i Småland. Paret föll direkt för det gamla trähuset som en gång tillhört Grennaskolan. Redan efter ett par veckor var köpekontraktet signerat. Men det blev inte inflyttning direkt. Istället totalrenovering och fem månaders väntan innan Therese och Max med deras tre barn kunde börja göra sig hemmastadda i det småländska hemmet.

”Vår vision med hela projektet var att åstadkomma ett modernt och ljust hem, men samtidigt bevara husets karaktär”, säger Max.

Thermobyggen i Gränna, med hundraåriga anor, fick uppdraget att förverkliga familjens Boldt husdröm. Företaget, med sina 19 anställda, utför alltifrån nybyggnationer till mindre som större renoveringar.

”Huset i Gränna var ett spännande projekt med de förutsättningar som ett äldre hus innebär. Det gäller också arbetet med trappan”, säger Henrik Johansson som är fjärde generation på Thermobyggen.

”Trappan blir idag allt viktigare. Framför allt i ett projekt som detta. Trappan är en möbel med sina egna förutsättningar och därför viktig att ha med tidigt i ett projekt. För oss är det självklart att snabbt ta in Snickarlaget. Vi har ett mångårigt samarbete som fungerar väldigt bra. De är ett stöd för oss med sitt kunnande och höga servicenivå”, fortsätter Henrik.

Snickarlaget guidade genom hela processen

Trätrappa Classic med blocksteg

Marie Lundkvist, säljare från Snickarlaget, träffade tillsammans med Henrik familjen Boldt i huset i Gränna. Förutom obligatorisk inmätning för den nya trappan så tittade de tillsammans igenom alltifrån räckestyp och materialval till ytbehandling och detaljer som utformningen av handledare. Therese minns tillbaks:

”Vi var på det klara med att vi ville ha en vit och nätt trappa sedan var Marie duktig och hjälpte oss med alla val för att lyckas spegla husets själ. Hon förstod vad vi var ute efter och vi hittade tidigt rätt”.

Familjen Boldt valde trappmodellen Classic, en öppen L-trappa med släta spjälor och där stolphatten har samma profil som framkantsprofilen. Det nedre breda blocksteget skapar ett vilsamt och inbjudande intryck.

Utmaningar med att byta en äldre trappa till en ny

Vitlackerad trätrappa inomhus

Det vita trähuset är endast sex meter brett. Tillsammans med låg takhöjd innebar det vissa utmaningar. Den gamla trappan från entréplan till övervåningen var smal och brant, dessutom placerad direkt innanför ytterdörren. För att få en bättre planlösning, och för att uppfylla Boverkets byggregler, flyttades trappan längre in i huset. Det skapade också en större rymd. Familjen valde också att fortsätta trappan från övervåningen till vinden, istället för att som först tänkt bygga en klassisk vindstrappa. På så sätt binds de två trätrapporna ihop och skapar känslan av en enda trappa.

”Vi ville att det skulle kännas som om att trappan alltid legat där den nu ligger. Här var dialogen med Snickarlaget värdefull. De gjorde ett jättebra arbete tillsammans med Thermobyggen”, säger Max.

”Ja, vi är supernöjda. Framför allt kombinationen av att det blev fint och att de tog in våra önskemål och levererade en trappa som motsvarade den bild vi hade i våra huvuden. Vår lärdom är att man ska ta hjälpa av de som kan. Givetvis är det bra med en grundtanke men i slutändan är det så många saker man inte har koll på. Då är det skönt att anlita experter”, avslutar Therese.