Trappor med plats för kommunikation
Kruthuset 17, med sina New York-inspirerade kontorslokaler, ligger granne med centralstationen centralt i Göteborg. Mitt i ett kommunikationsnav och med anor från gamla Posten. Här möts det gamla med det nya. Här möts och samlas man genom Snickarlagets trappor.
2500 m2 kontorsanpassning
Johan Fagerström är utesäljare på Snickarlaget. Hösten 2023, i september, kontaktade Ronny Carlson på WH Bygg Johan och undrade om han och Snickarlaget hade möjlighet att kolla på ett par trappor till verkstadsindustriföretaget Valmets nya lokaler i Kruthuset 17.
Byggbolaget WH Bygg i Mölndal, en del av WH Bolagen, hade fått uppdraget att lokalanpassa den 2 500 kvadratmeterstora och 6.5 meter höga kontorsmiljön – som bland annat innefattar entresolplan med kombinerade kontorslandskap, mötesrum och lounge-ytor omgärdat av enorma fönsterväggar – till den nya finska hyresgästen. Men inte ny i Sverige och Göteborg. Redan 1979 hamnade Valmet i lilla London när man förvärvade Volvo BM traktorproduktion. Idag, genom ägarbyten, har Valmets traktortillverkning hamnat hos AGCO (och traktorerna är mer kända som Valtra). Men Valmet finns kvar i Göteborg med närmare 400 ingenjörer verksamma inom teknik, automation och service inom massa-, pappers- och energiindustrin.
Två trappor blev tre. Plus en gradäng
Snickarlagets uppdrag var till en början två raka trappor som skulle förbinda de två våningsplanen Valmet förfogar över. Men ganska snart i processen blev det aktuellt att kika på en tredje, och större, gradängtrappa med möjlighet till sköna sittplatser. Här kan de anställda mötas, men också arbeta tack vare integrerade bord och eluttag.
– Totalt levererade vi tre trappor till projektet. Alla trappor går upp till samma yta, och därmed är det tre accesspunkter till entresolplanet. En innanför entrén, en i mitten och så den stora gradängtrappan längst in i lokalen, säger Johan.
När Johan kom ut på bygget första gången var väggarna som omsluter de olika trapporna redan på plats. En förutsättning för att måtten till produktionsritningen av trappkonstruktionen ska bli rätt.
– Gradängen står i vinkel mot den stora trappan för att på så sätt skapa en öppnare struktur och uttryck. Det är klart att det alltid är en utmaning att möta två konstruktioner i rätt vinkel, men vi löste det bra tillsammans med Ronny och hans kollegor, säger Johan.
På ena sidan av gradängtrappan sitter ett lokalproducerat smidesräcke. På andra sidan, på väggen, sitter svarta handledarkrokar som bär upp den runda handledaren i ek. På gradändens sittytor har slutligen en mattläggare lagt en smakfull textilmatta som också återfinns på såväl utvalda golvytor som på planstegen på de två raka trapporna Snickarlaget levererat. Alla handledare Snickarlaget levererat är tillgänglighetsanpassade, ett krav i offentliga sammanhang. Det innebär att handledaren ska börja 300 mm innan trappsstarten samt sluta 300 mm efter trappslutet.
Brand och formsäkra trappor
Förutom att de tre trappornas sättsteg är i fingerskarvad ek – precis som planstegen vid gradängen – och färgmatchade mot de omgärdande akustikplattorna, är de också branddimensionerade för att kunna tjänstgöra som utrymningsväg och insatsväg för räddningstjänsten. Tack vare bland annat grövre dimensioner och användning av speciallim, är trapporna brandhärdiga för att klara en brandbelastning på 30 minuter.
– Vi har ett stort kunnande i huset och lång erfarenhet av att branddimensionera trappor för offentliga miljöer. I detta projektet har vi tillmötesgått det estetiska uttrycket som arkitekten Ena Sredanovic på GAJD arkitekter önskade. Men för att klara av RISE Sveriges Forskningsinstituts krav på brandtrappor valde vi, i samråd med Jörgen Johansson som är vår tekniska chef på Snickarlaget, en annan teknisk konstruktion, säger Johan och avslutar:
– Det har varit ett spännande projekt med ett lyckat resultat. Och snabbt. Från att jag var där i september så levererade vi trapporna i december samma år. Vår målsättning på Snickarlaget är att vara en lyhörd och leveranssäker samarbetspartner som man alltid kan räkna med.