Spaljétrappan fulländade huset

Ett långt stenkast från havet med obruten utsikt över Kattegatt bor Anna och Peter Fransila i ett nybyggt New Englandhus. Ett modernt och stilfullt hus, men med ett skav. Trappan.

Anna From

– En solig vårdag förra året fick jag ett samtal från Anna. Hon hade hittat Snickarlaget på nätet och undrade om jag ville komma och se om det fanns några möjligheter att göra om deras befintliga trappa. Givetvis ville jag det. Sagt och gjort, jag satte mig bilen och körde de dryga tre milen till Vallda, i Kungsbacka kommun, för att lyssna in familjens önskemål, säger Johan Fagerström, utesäljare på Snickarlaget.

Att våga inte nöja sig

Spaljetrappa med plansteg i ek.

Det första som slår dig när du öppnar ytterdörren och kommer in i familjen Fransilas hall är utsikten. Från hallen, över matplatsen i köket och genom generösa fönster från golv till tak, ser du havet breda ut sig som en vacker målning. Iögonfallande är också husets nya trappa. Den ligger till vänster om entrén och är nästan lika vacker den med det ljusa träet som möter det svarta. – Familjen hade kommit till en punkt där de önskade sig en trappa som bättre harmonierade med husets övriga moderna interiör med svarta inredningsdetaljer. Den gamla trappan var en klassisk ektrappa med vita räcken som åt upp stora delar av utrymmet. Fin i sig, men familjen önskade sig nu en trappa som bättre smälte in med husets stil som en naturlig del av inredningen. Men också en trappa som upplevdes generös och luftig.

Johan vände hemåt Göteborg för att rita ett förslag utifrån Anna och Peter önskemål. Förslaget presenterade Johan sedan för kunden i form av en 3D-modell. Efter lite bollande – för att säkerställa att förslaget mötte familjens förväntningar – tog Johan fram en offert. Sedan efter accept tog det fem veckor innan trappan levererades och monterades strax innan semestern 2023.

Resultatet blev en modern tolkning av den klassiska spaljétrappan i furu som återfinns i många svenska 70-talshem. En effektfull och stilren trätrappa där spaljéerna, eller räckesståndarna, möter en list i innertaket. Trappan har vitpigmenterade plansteg i oljad ek och svartlaserade sättsteg i ask – för att matcha kundens önskemål om både prisbild och uttryck.

De eleganta räckesståndarna är i den nätta specialdimensionen 40 x 40 mm och helt anpassade för kunden. Det är även överliggaren som samspelar med räckesståndarna. På överplan finns ett matchande räcke. Efter montage av Snickarlagret är trappan inbyggd av Anna och Peter med svartmålade väggar som, likt sättstegen, harmonierar med det svarta skiffergolvet och husets övriga interiör. Bakom väggarna döljer sig ett smart utrymme för förvaring.

En tydlig (trapp)process, men med viss utmaning

Svarta spjälor

När kunden har en tydlig idé om vad de önskar är det ofta enkelt för Johan och hans kollegor på Snickarlaget att matcha det. Processen blir tydlig – och snabb. Men även om målbilden var skarp i Valldaprojektet så fanns det vissa utmaningar att ta hänsyn till, menar Johan.

– Man ska inte sticka under stolen att det är en svår trappa som kräver precision. Räckesståndarna ska få plats – på millimetern. De får inte vara för korta så de hänger i luften, eller för långa så de inte får plats. Det finns inte mycket felmarginal, vilket kräver mod och att du litar på att du kan, säger Johan och avslutar:

– Jag är glad över att vi kunnat möta kundens förväntningar och levererat den trappa som familjen önskade. Trappan är en viktig del för uttrycket och centralt för det första intrycket.