Inte bara Stålmannen som har ett S i rockärmen

Vid Vetlandas norra infart, ett stenkast från de stora nationella butikskedjorna, håller ett nytt sprudlande bostadsområde att växa fram. Himlabacken kan locka med närheten till stan, men också med närhet till skog och natur. Här, bland gator som för tankarna till klassiska svenska insekter, bor numera familjen Svensson/Toller.

Markus och Emmilie i sin S-trappa
S-trappa med eksteg

”Vi har bott här nu i cirka en månad. Det byggs verkligen för fullt i området”, säger Marcus.

Det vita moderna trähuset familjen bor i andas skandinavisk design. Åtta månader tog det från första spadtaget till inflyttning. Paret har själva ritat och byggt huset, vilket förstås underlättas av att Marcus själv är snickare och att familjen har händiga vänner.

”Vi kollade runt efter trapptillverkare och fastnade för Snickarlaget. Vi blev väldigt positivt överraskade av att deras säljare Marie ville komma ut och titta på vårt hus. Det var verkligen ett plus i kanten”, säger Marcus. Emmilie fyller i:

”Vi fick en bra känsla för Marie när hon var här. Hela processen med Snickarlaget har varit smidig”.

Väl på plats i Vetlanda mättes trappan in. Alltifrån bredden, till där trappan skulle sluta, till höjden, mellan övervåning och nedervåning, där golvet skulle ta vid. Ett noggrant arbete med inga utrymmen till fel. Först ville paret att trappan skulle ligga längre närmare hallen, men efter samtal med Marie kom de överens om att placera den längre in i huset och därmed mer mot vardagsrummet.

”Det gör att man ser trappan mer framifrån ifrån hallen, vilket vi med facit i hand tycker blev en snyggare lösning”, menar Marcus.

S-trappan, ett smart och snyggt val

Strappa med eksteg och vårt Popräcke

Efter Vetlandamötet tog Snickarlaget fram en idé och skickade ett förslag till familjen. Förslaget landade i en så kallad S-trappa, med namnet efter dess form. En inte helt vanlig lösning men ett smart val för att inte stjäla plats i hallen där familjen behövde plats för garderober. Mycket krut har också lagts på färgmatchningen mellan de täta stegen och det vitlaserade ekgolvet. Trappräcket är av modell Pop och har rostfria spjälor. På övervåningen återfinns även där ett Popräcke men då i glas om 9 meter och med en höjd på 1000 mm, vilket skapar ett öppet uttryck och luftigt intryck.

”Vi är jättenöjda med färgmatchningen. Vi skickade in prover som de färgmatchade i Sävsjö. Det fick de till väldigt bra”, säger Emmilie och fortsätter:

”Först var vi inne på att överliggare också skulle vara i ek, precis som stegen. Efter ett besök i Snickarlagets showroom landade vi i helvita överliggare. Det blev väldigt bra och binder ihop det med det övriga vita i huset”.

Glasräcken, inne som ute

Balkongräcke i glas

Förutom en trappa hade familjen också behov av ett balkongräcke på övervåningen. Snickarlaget levererade därmed ett 37 meter långt balkongräcke i glas och rostfritt stål.

”Det var smidigt att kunna ta allt från samma leverantör. Det blir en helhetslösning”, menar Marcus.

Marcus monterade själv såväl trappa som räcken.

”Jag fick bra tips från Snickarlaget. Trappan kom också i stora delar för att underlätta monteringen. Snickarlaget skickade sedan en montör för att säkerställa att allt såg bra ut. Tryggt och bra service”, säger Marcus och avslutar:

”Som Emmilie sa innan, allt har funkat bra. Inte minst leveranstiderna. De var mycket bra. Imponerande”.