Pop, en riktig profil

Hultsfred är kanske mest känt för sin nu sedan många år nedlagda musikfestival. Här har profiler som Oasis, Morrisey och Snoop Dogg uppträtt. Strax norr om Hultsfred visar det sig emellertid gömma sig en annan riktig profil. Nämligen en Pop-trappa från Snickarlaget.

Familjen Revlej i sin nya trappa.

Pontus Revelj och Sandra Nilsson bor, tillsammans med sina två barn, i småländska Bredshult. Att huset de bor i en gång varit ett rött trähus med stående panel är svårt att föreställa sig när man ser det moderna vitmålade trähuset torna upp sig. Huset påminner mer om en nybyggnation än en renovering. Det är lätt att förstå antalet arbetstimmar som ligger bakom förvandlingen.

”Huset var en gång i tiden min mormors och morfars, så här har min mamma vuxit upp. Nu har jag och Sandra tagit över huset. Själva flyttade vi in i midsommar tidigare i år”, säger Pontus.

Trätrappan Pop från första våningen

Pontus, till vardags markanläggare, har totalrenoverat huset tillsammans med snickaren, och tillika pappan, Tomas. Dessutom har såväl svärfar Lars som vänner till familjen hjälpt till att förverkliga familjens husdröm i den lilla byn 6 km norr om Hultsfred. I samband med renoveringen flyttades husets gamla trappa till vardagsrummet och ersattes med en ny. Valet föll då på Snickarlaget. Ett naturligt val menar Pontus.

”Min bror köpte en trappa från Snickarlaget till sitt nybyggda hus. Eftersom han var så nöjd så tog jag också kontakt med Marie på Snickarlaget”.

Marie Lundkvist, säljare på Snickarlaget, åkte till Bredshult för att lyssna in familjens trapptankar. Ett möte och samtal som resulterade i ett besök i Sävsjö och Snickarlagets showroom. Väl i Sävsjö fick paret en bra bild av vad de var ute efter för typ av trappa. Mötet i Sävsjö resulterade i sin tur i två trappskisser.

”Marie gjorde två förslag till oss. En trappa med ribbor och en med glasräcke. Ganska snabbt föll valet på ribbor. Ett val vi inte ångrar”, säger Pontus. Sandra tillägger:

”Vi tycker Marie hittade rätt direkt med trappförslaget. Det var inte många turer fram och tillbaks”.

En asktrappa med framkantsprofil

Plansteg i ask med framkantsprofil.

Marie föreslog en U-trappa, vilket paret är glada för. Själva hade de först nämligen tänkt en L-trappa. Valet av U-trappa innebar en inte lika brant trappa, något som passar en barnfamilj bra. Paret valde Snickarlagets modell Pop med spjälor i rostfritt stål, adderat med vita vangstycken och stolpar. Trappan är öppen och har en svarvad framkantsprofil. En riktig profil som sticker ut och mycket gör trappan till vad den är. Dessutom är stegen i brunbetsad ask, viket skapar en slående kontrast mot det vitlaserade 1-stavsgolvet i ek.

”Vi ville att stegen skulle skilja sig mot golvet. Valet föll på betsad ask. Det gör att det inte är så känsligt om vi i framtiden skulle vilja byta golv”, säger Pontus och fortsätter:

”När jag såg den svarvade framkantsprofilen i showroomet i Sävsjö visste jag att sådana steg ska vi ha. Kosta vad det kosta vill”, skrattar Pontus.

En trappa för generationer

När man gör en så stor renovering som Pontus och Sandra har gjort är det förstås många val som ska göras. Kök och badrum. Fönster och el. Pontus menar dock att trappan också är ett viktigt val:

”Generationer ska gå i en trappa. Jämför det med ett kök som man byter betydligt oftare. Så tänker man på trappans livslängd är det verkligen en investering för framtiden”.

Familjen valde själva att montera trappan. Ett moment som gick smidigt. Det var förstås lite nervöst vid monteringen att se om alla måtten de tagit var rätt, men det visade sig snabbt att Pontus och hans snickarvänner hade gjort hemläxan. Trappan passade som handen i handsken.

”Monteringen flöt på bra. Vi är jättenöjda med trappan och med samarbetet med Snickarlaget. Skulle jag ge en blivande trappägare ett råd så är det att åka till Sävsjö och se de olika trapporna i verkligheten. Hade vi inte gjort det hade jag inte sett den frästa framkantsprofilen som vi senare valde”, säger Pontus.

”Ja, vi kan verkligen rekommendera en tur till Sävsjö”, avslutar Sandra.