En titt in i Wahlgrens värld

Vi stiger in genom den svarta dubbeldörren och möts av en inbjudande hall. Köket ser vi direkt. En plats för drömmar, ett rum för sällskap. Väl anpassat för sociala tillställningar. En modern ektrappa förbinder köket med det ljusa burspråket. Här bjuder husets flygel in till musik. Var vi är? Vi är i Wahlgrens värld.

Perilla Wahlgren sitter i trappa från Snickarlaget.

Pernilla Wahlgren bor sedan slutet av 2022 i sitt arkitektritade New Englandhus på Lidingö i Stockholm. Några år tidigare hade tankarna om att bygga sitt egna drömhus börja ta form på allvar. Pernilla sökte en förändring. Hon fann en tomt. Och på en promenad med en vän fann hon rätt snart också ett hus hon gillade. En påknackning senare och husets visade sig vara ritat av arkitekten Heidi Mikalsen på Dreams and Coffee. Heidi, erkänt duktig på New England-stilen, blev också arkitekten som vägledde och ritade Pernillas drömhus. Hustillverkaren Rörvikshus blev företaget som byggde förändringen Pernilla sökte – Villa Wahlgren.

”Heidi tipsade mig om Rörvikshus. Det var också de som var husleverantören till huset som jag hittade på min promenad. Jag fick direkt en bra kontakt med David Tiderblom som är försäljningschef. Jag gillade verkligen den familjära och genuina känslan i företaget”, säger Pernilla.

Går det att kombinera modernt och klassiskt? Självklart!

Pernilla Wahlgren står i trappan Glas Free från Snickarlaget.

Snickarlaget är trappleverantör till premiumhustillverkaren Rörvikshus. Så när det vad var dags för trappor kontaktade David Snickarlaget. Precis som han gjort flera gånger tidigare.

”Vi har ett fint samarbete med Snickarlaget. De är lyhörda, kunniga och levererar riktiga kvalitetstrappor. Det var självklart för mig att ta hjälp av Snickarlaget när det var dags att prata trappor”.

Pernilla var ytterst delaktig i husets alla val. Trapporna var inget undantag. För i Villa Wahlgren finns inte endast en trappa utan två signerade Snickarlaget. Den ena klassisk. Den andra modern. Men låt oss börja med den första, en klassisk U-trappa med vilplan som utgår från Snickarlagets modell Classic. Trappan har svarvade spjälor och överliggare i ek. Plansteg, handledare och överliggare är även dom i ek, färgmatchade mot golvet medan övriga detaljer är vitmålade. Stolpar med frästa speglar och stolphattar ger ett gediget och pampigt New England-intryck samtidigt som blocksteget i början förstärker uttrycket och underlättar det första steget in i trappan från vardagsrumsdelen i Villa Wahlgren.

”Det var många val att tänka på och svårt när det väl kom till kritan med alla detaljer. Men att det skulle finnas ett vilplan, det var det inget snack om”, menar Pernilla bestämt.

Om trappa nummer ett är klassisk så är trappa nummer två, ritad av Heidi, en ektrappa i modern stil med plansteg i ek, vita sättsteg, glasräcke och överliggare i ek.

Men kan man blanda två stilar, Pernilla?

”En annan arkitekt som varit inblandad i projektet sa att det inte går att blanda två stilar i samma hus. Men jag gillade den trappa som Heidi ritat även om det inte är ”rätt”. Jag tycker att det blev skitsnyggt!”, säger Pernilla.

En sanndröm

Trappa Classic med vilplan hemma hos Pernilla Wahlgren.

På frågan om Pernilla skulle gjort något annorlunda i valen av trappor så blir svaret:

”Nej, det tror jag inte. Jag tycker att trapporna är som smycken i huset. Så fina! Jag hade en målbild innan jag flyttade in. På julaftonsmorgon, jag fyller år på julafton, har mina barn som tradition att sova över och sedan väcka mig på morgonen med frukost innan vi firar jul. Min målbild var att jag skulle gå ner för trappan, bordet skulle stå dukat och alla skulle vara här. Och det blev verkligen så. Jag fick ett lyckopirr i hela kroppen”, säger Pernilla och avslutar med ett tips:

”Går du i trapptankar är mitt tips kort och gott Pinterest. Gå in och leta efter trappor som du gillar. Visa sedan vad du hittat för trappleverantören så vet dom vilken stil du är ute efter och kan hjälpa dig att hitta rätt i detaljerna för just ditt hem”.