En husdröm och en trappa

Det första som möter oss när vi kommer in i den ljusa entrén i det nybyggda tvåvåningshuset i Krängshult utanför Vaggeryd är ektrappan som ringlar sig upp och viker runt hörnet till övervåningen. Det luktar nybyggt. Precis som en förverkligad husdröm ska lukta.

Kvinna i trappa

Johanna Rostedt och Jonas Fredriksson hade länge en dröm om att bo på landet i ett egenritat hus byggt för deras familj. Så när möjligheten infann sig för några år sedan valde de att bosätta sig strax norr om Vaggeryd. Det ljusgrå trähuset med sina vita knutar, som de tillsammans ritat och byggt, är som gjort för den vackra och idylliska miljön med Bullerbykänsla. Lika naturlig är trätrappan från Snickarlaget. Naturligt var också valet av trappleverantör.

”Jag är från Sävsjö så jag kände till Snickarlaget sedan tidigare. Valet var därför rätt självklart”, säger Johanna.

Bok, ask eller ek? En trappa för alla smaker

Trätrappa Soul med sättsteg.

Snickarlaget kom tidigt in i processen och ritade upp trappan. Därefter kunde Johanna och Jonas, utifrån vald trappmodell, göra anpassningar.

”Vi åkte till Sävsjö och Snickarlagets showroom och kollade hur vi kunde bygga trappan. Vi tittade på olika trappräcken och ytbehandlingar och fick inspiration. Utifrån modellen vi valde gjorde vi justeringar och fick precis det vi önskade. Våra ledord var enkelt och stilrent. Men också hållbart och framtidssäkert”, säger Johanna och fortsätter:

”Snickarlaget har verkligen ett bra standardsortiment som räcker långt. Sedan kunde vi ändå anpassa och justera som vi ville ha det. Det är något som vi uppskattar.”

Ektrappan, husets nav

Trappan Soul placerad i hallen

Trappan är en viktig del av huset och planlösningen. Parets vision var en centrerad trappa i huset så att man kan gå runt den. Samtidigt ska man, direkt när man kommer in i huset, uppleva trappans helhet. Trappan, som är vit med eksteg, smälter bra in med husets övriga interiör. De mjuka, hållbara och stöttåliga ekstegen passar familjesituationen med småbarn väl. Att stegen sedan matchar det valda ekgolvet är givetvis ett plus. Det skapar den helhet familjen eftersträvade.

”Trappan är verkligen hjärtat i huset. Hur man än kommer är den i blickfånget”, säger Johanna.

Familjens trappa, som baseras på Snickarlagets standardmodell Soul, är stängd och har sättsteg mellan planstegen för ökad säkerhet. Ett självklart val för många barnfamiljer. Snickarlaget monterade den färdiga trappan medan Jonas själv byggde in trappan för att skapa det platsbyggda uttrycket.

”Vi är verkligen jättenöjda med slutresultatet och rekommenderar Snickarlaget till alla som behöver en ny trappa. De har varit smidiga och lyhörda. Det blev precis som vi ville!”, säger Johanna.

En trappa för livet

Till sist. Några tips till blivande trappägare?

”Tänk att välja kvalitet och tänk långsiktigt. En trappa ska räcka hela livet och klara av många steg. Och för oss även barnkryp”, skrattar Johanna avslutningsvis.