Med hästhagar och skog som närmsta grannar

Andreas och Mikaela bytte det nybyggda villaområdet, med många grannar och mindre tomter, mot en lantlig husdröm. Nu är de istället omringade av hästhagar och skog, i den Emil i Lönneberga-klingande byn Knivshult där de numera bor.

Dubbla blocksteg i ek

Det är inte svårt att förstå vad Andreas Andersson och sambon Mikaela Wenner såg när de första gången kollade på tomten som var till försäljning 11 kilometer väster om Tenhult. Paret bodde då i Norrahammar och ett modernt nybyggt enplanshus signerat Eksjöhus.

– Vi trivdes bra i vårt hus men hade en tanke sedan länge om att bo mer avsides på landet. En dag dök det upp en tomt i lilla Knivshult. Vi åkte dit, tittade, och blev förälskade i platsen. Sedan tog det inte lång tid förrän vi sålde vårt hus, flyttade till en lägenhet och började bygga vårt nya drömhus, säger Andreas.

Både Andreas och hans sambo arbetar inom rekryteringsbranschen – på företagen Framtiden respektive Sverek. När de inte arbetar tillbringar de gärna tiden ute – tillsammans med sonen Leon, 3,5 år, och familjens hund och katter – i skogen och marken runt Knivshult.

– Vi har nu bott här i snart två år och vi trivs som fisken i vattnet. Vårt nuvarande hus skiljer sig mycket från vårt tidigare. Då ett modernt enplanshus utan trappa. Nu ett klassiskt tvåplanshus med en trappa från Snickarlaget, säger Andreas.

En lantlig Eksjöhusdröm

Vita stolphattar

Andreas och Mikaela valde återigen att bygga ett hus tillsammans med Eksjöhus, en familjeägd hustillverkare i fjärde generation. Johan Nycroft är chefsarkitekt på företaget:

– Familjen bestämde sig för ett kataloghus. Det innebär ett hus där kunden helt bestämmer utformningen – ofta med utgångspunkt från något av våra inspirationshus. I detta fallet huset Mellangården som jag ritat. Ett lantligt hus med förhöjt väggliv.

Trappan, en naturlig del av huset (och stilen)

Classic ektrappa med sättsteg

Huset i Knivshult är allmogeinspirerat och därför var det tidigt självklart att husets trappa skulle gå i samma stil som fönster, lister och övriga detaljer. Familjen valde en ektrappa med dubbla blocksteg samt vita handledare och stolpar. För bättre ljusinsläpp valde Anderas och Mikaela också att öppna upp övervåningen. Därmed band de på ett naturligt sätt ihop trappan med balkongräcket på plan två. Dessutom byggde de en smart förvaring under trappan.

– Trappan är en viktig möbel i huset som man inte byter ut, som man till exempel gör med en soffa eller varför inte ett kök. Därför ville vi satsa lite mer på trappan, menar Andreas.

Familjen ville inte ha en trappa som kändes som en gång eller passage. Istället önskade de en luftig trappa, ett luftigt intryck. Tillsammans med Johan valde de att bredda trappan. Det innebar också att familjen fick bättre svängrum för att till exempel bära upp och ner möbler. Andreas och Mikaela valde också att färgmatcha trappans steg med husets enstaviga ekparkett.

– Vi är jättenöjda med resultatet. Det blev en snygg och generös trappa med möjligheter till praktisk förvaring. Vi skulle inte gjort något annorlunda om vi fått chansen att bygga trappan igen. Den är som gjord för det här huset, säger Andreas och fortsätter:

– Vi upplever den också som väldigt tyst. Det går tydligen att bygga tysta trappor!

Har du några tips Andreas till den som funderar på en ny trappa?

– Tänk på att trappan ska leva länge. Ofta lägger man nog för lite tankar på trappan. Den är bara något som tar dig mellan två plan. Men trappan ska vara med länge så det är värt att få till den på ett sätt som berikar huset. Den dagen du tömmer huset på möbler står trappan kvar.

Och samarbetet med Snickarlaget?

– Jag skulle definitivt välja en trappa igen från Snickarlaget. Kvalitetsmässigt och servicemässigt håller de hög kvalitet. Vi är verkligen nöjda med helheten, avslutar Andreas.

Fler bilder på denna trappa och många andra hittar du i vårt galleri.