Bertil 2. Funk 4. Bingo!

BingoLotto är kanske Sveriges största sällskapsspel. Tillsammans med bland annat Postkodlotteriet spelas de båda folkkära trotjänarna in i Göteborg, närmare bestämt i Warner Bros nya studio i Gamlestaden. På uppdrag av Svenska Hus har byggbolaget MWB här genomfört en totalombyggnad om ca 3 000 kvadratmeter och skräddarsytt fastigheten för TV- och filmproduktion. I den nya personalentrén återfinns numera trappor tillverkade av Snickarlaget.

Trappa med plansteg i ek.

Från idé till färdiga trappor

Vilplan i Funktrappa

Johan Fagerström är utesäljare på Snickarlaget och har sedan 2019 hand om företagets försäljning på västkusten. Johan har tidigare monterat trappor. En erfarenhet han har nytta av i sin roll som utesäljare.

– Det är mycket detaljer och förutsättningar du behöver kunna och ha med dig när du träffar kunder. Min bakgrund som montör gör att startsträckan blir kortare. Om inte en arkitekt är inblandad ritar jag oftast först en försäljningsritning som rör det estetiska. Sedan tar våra konstruktörer vid och tar fram en konstruktionsritning som beskriver hur trappan eller trapporna ska byggas. De gör även CNC-filerna till maskinerna som konstruerar trappdetaljerna, säger Johan.

Johan var tidigt på plats i Göteborg och träffade platschefen på MWB när fastigheten ännu bara var ett skelett. Tillsammans tittade de på trappornas förutsättningar för att sedan på Snickarlagets webbplats söka efter trappmodell.

– Jag tog fram den första skissen strax innan julen 2022. Slutgiltigt förslag spikades den 24 januari i år. Tack vare att byggaren hade detaljkunskaper om vad beställaren förväntade sig kunde vi snabbt landa i vår trappmodell Funk. Fyra månader senare var trapporna, fyra till antalet, levererade och monterade. Jag skulle säga en normal projekttid för oss på Snickarlaget, menar Johan.

En funkig lösning

Funk är en stilren trappa med släta stolpar, runda handledare och rostfria spjälor i stål. I Warner Bros studio rör det sig alltså om fyra ektrappor i mattlack som står två och två spegelvända mot varandra i varsin ända av byggnaden.

– Det som är speciellt med trapporna är att de står helt på varandra med genomgående stolpar. Byggaren har anpassat trappschaktet efter trappan för att kunna ställa trapporna ovanpå varandra för att på så sätt få stöd. Det ställer förstås ett krav på oss när vi projekterar att förklara för kunden hur denne ska bygga för att lyckas, menar Johan och fortsätter:

– Jag tycker en av våra styrkor, och något jag själv tycker är stimulerande, är förmågan att hitta lösningar på utmaningar. Det kräver ofta mycket samordning mellan oss som leverantör, byggare, arkitekt och andra intressenter.

 

Funktrapporna är anpassade för offentlig miljö. I praktiken innebär det bland annat att istället för 900 mm högra räcken är dem 1100 mm höga. Trapporna har dessutom runda kontrastmarkeringar och tillgänglighetsanpassade handledare på 900 mm med kontinuerlig dragning i ytter- och innersväng.

Svart på vitt

Svart barnskyddslist

Warner Bros nya studio går i svart och vitt, där möbler i kontorsmiljöer, lounge och teknikrum är i ek. Funk passar sömlöst in i inredningsmiljön.

– Funk är en trappa i ek som matchar övrig inredning. Vi valde även att färgmatcha trapporna med inredningens svarta färg. Den obligatoriska barnskyddslisten är till exempel i samma svarta färg som vangarna. En detalj som ger trapporna extra karaktär och förstärker uttrycket, avslutar Johan.