Furu

FuruTall eller furu som veden kallas (Pinus sylvestris)  är ganska ljus, men mörknar efter att långvarigt utsatts för ljus. Furu används ofta som virke om man vill betsa den för att efterlikna ett mer exklusivt träslag.


Fler alternativ

Ask

Ask_storAsk (Fraxinus exelcior) Asken är vanligt förekommande i nästan hela Europa. Den växer på lerjordar och trivs allra bäst på kalksten. Den kan då bli över 40 m hög. Det vackert tecknade virket används för olika möbel- och inredningssnickerier. Egenskaper som hårdhet, seghet och elasticitet gör det också lämpligt till olika bruksföremål, t.ex. redskapsskaft.

Ask svartbets

svartask_storAsk (Fraxinus exelcior) Asken är vanligt förekommande i nästan hela Europa. Den växer på lerjordar och trivs allra bäst på kalksten. Den kan då bli över 40 m hög. Det vackert tecknade virket används för olika möbel- och inredningssnickerier. Egenskaper som hårdhet, seghet och elasticitet gör det också lämpligt till olika bruksföremål, t.ex. redskapsskaft.

Björk

bjork_storBjörk (Betula alba) Björken är vanlig i hela Europa och trivs på sandiga eller lätta jordar. Den karaktäristiska vita barken med svarta fläckar är det främsta kännetecknet. Björken ger ett ljust gul-vitt, mycket segt och tämligen hårt virke.

Bok

Bok_storBok (Fagas Sylvatica): Boken är sedan gammalt ett vanligt använt trä till möbeltillverkning. Möbelvirket har en jämn färgyta och ger ett lugnt och rofyllt intryck. Den trivs bäst på kalk och lätt sandig jord. Fastän boken tydligen är ett törstigt träd, växer den inte i blöt eller lerig jord. Boken lever i nätt och jämt 250 år sedan dör den och faller plötsligt i bitar.

Ek

Ek_storEk (Querqus robur) Eken har uråldriga anor i Sverige och har alltid varit av stor betydelse. Den har använts såväl till forntidens vikingaskepp som till vår tids eleganta parkettgolv. Av virket är det endast den gråbruna kärnan som är användbar. Den ger ett hårt och tungt virke som är vanligt till såväl möbler som inredning.

Ek vitpigmenterad

Ek_vitpigmenterad_storEk (Querqus robur) Eken har uråldriga anor i Sverige och har alltid varit av stor betydelse. Den har använts såväl till forntidens vikingaskepp som till vår tids eleganta parkettgolv. Av virket är det endast den gråbruna kärnan som är användbar. Den ger ett hårt och tungt virke som är vanligt till såväl möbler som inredning.

Vid vitpigmentering används en liten andel vitt pigment i lacken för att få en något ljusare ton.

Körsbär

KörsbärKörsbärsträ (Prunus) omfattar ved från alla träd av plommonsläktet, har en gul till gulröd färg med framträdande märgstrålar och årsringar, karakteriserade av de i trädfamiljen ingående arterna. Det är lätt att bearbeta och används för olika slöjdarbeten, men även för möbeltillverkning eller exklusiva inredningsdetaljer.

Lönn

LönnLönn (Acer platanoidesLönnen är gulvit, lätt och finporig men samtidigt hård, seg och stark i virket.

Mahogny

Mahogny

Mahogny är ett ädelträslag av rödbrun, hård ved med tyngd och som främst nyttjats som virke inom möbelindustrin. Namnet mahogny användes först för två olika träd i nya världen, Västindisk mahogny, även kallad ”Sockerkist” (Swietienia mahagoni) från Karibien och Hondurasmahogny (Swietienia macrophylla) från Central- och Sydamerika och senare även för liknande träslag från flera träd från både Afrika och Asien. Alla dessa tillhör mahognyfamiljen Meliaceae. Mahogny används för tillverkning av möbler, eftersom det är lättbearbetat och vackert glänsande rödbrunt när det poleras. Träslaget är vattentåligt och användes därför förr till båtvirke.

Merbau

MerbauMerbau är namnet för virket från trädet Ipil (Intsia bijuga) som är en art av blommande träd i ärtafamiljen, Fabaceae. Växtområdet sträcker sig från Tanzania och Madagaskar österut genom Indien och Queensland, Australien till Stillahavsön Samoa. Virket är en mycket tåligt, vilket gör det till ett mycket uppskattad material för golv och andra användningsområden.

Stål

steel_stor

Täckmålad

NCS INDEXTäckfärg kan fås i alla NCS kulörer.

Teak

TeakTeak (Tectona grandis), ett storvuxet träd som härstammar från Indien, men är inplanterat i Indonesien. Träet har goda egenskaper för tillverkning av möbler och inredningsdetaljer för både ute- och innebruk. Virket är mörkt rödbrunt, hårt, tungt, elastiskt och har stor motståndskraft mot väta och angrepp.

Valnöt

Valnot_storValnöt (Juglans regia) är en art inom familjen valnötsväxter. Arten förekommer naturligt på Balkan och österut till Turkietoch Libanon. Valnöt odlas ibland i sydligaste Sverige och så långt i norr som upp som till mellersta Sverige. Dess frukter mognar dock sällan i Sverige och trädet skadas ofta av vinterkölden.